Galicja Vitis 2014!

300 win z 13 krajów Europy uczestniczy w konkursie win na zamku w Łańcucie. Jednym z głównych celów imprezy jest promocja kultury wina poza tradycyjnymi regionami winiarskimi. Kto ma Łańcut w zasięgu – polecamy!

aaaasaaasa

15-osobowe międzynarodowe jury doświadczonych degustatorów i enologów oceniać będzie wina z Polski, Słowacji, Czech, Węgier, Niemiec, Austrii, Włoch, Francji, Hiszpanii, Portugalii, Słowenii, Macedonii i Czarnogóry – informuje sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro. Przypomina, że w poprzedniej edycji konkursu oceniano 250 win z Czech, Francji, Gruzji, Polski, Republiki Południowej Afryki, Słowacji, Słowenii, Stanów Zjednoczonych, Węgier i Włoch.

logo_gvKonkurs odbędzie się w wielkiej jadalni zamku łańcuckiego. Wszystkie próbki win będą oceniane anonimowo i serwowane z zakrytych butelek, oznaczonych tylko numerem ewidencyjnym. O kolejności serwowania decyduje m.in. kategoria wina i rocznik. Każde wino może zdobyć maksymalnie 100 punktów. Wielki złoty medal otrzymują wina, które uzyskają co najmniej 92 pkt., złoty medal to minimum 85, srebrny 82, a brązowy 80 pkt. Medale przyznaje się w kategoriach: wina białe wytrawne, białe, różowe, czerwone, musujące i likierowe.

Podczas tegorocznego konkursu wyróżnienie otrzyma także najlepsze wino podkarpackie. Partnerem przedsięwzięcia organizowanego przez Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia jest samorząd woj. podkarpackiego.

Organizacje skupiające zainteresowanych uprawą winorośli szacują, że w Polsce jest ponad 500 winiarzy. Natomiast na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch – trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20 – 40 arów. W regionie uprawia się winorośl na ok. 70 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.

Za:  http://wiadomosci.onet.pl/rzeszow/konkurs-win-galicja-vitis-300-win-z-13-krajow/vy23q