Albariño Compostelae – portugalskie wino w Starej Winiarni

Albariño CompostelaePortugalscy winiarze korzystają z bogactwa dobrych rodzimych szczepów winorośli, z których wiele uprawianych jest tylko w Portugalii. Wina są produkowane przeważnie jako kupaże, wina jednoodmianowe są w zdecydowanej mniejszości. Prócz klasycznych win porto i madera popularność zyskały wina stołowe.

Albariño Compostelae

Kraj: Portugalia   Region / Apelacja: Rias Baixas DO    Producent: Gomez y Rial
Styl: białe, wytrawne    Odmiana: Albariño

Białe, wytrawne, dobrze zbudowane, orzeźwiające. Aromaty białych owoców, głównie jabłek i gruszek, z cytrynowym akcentem. Dobre do ryb i skorupiaków. Winifikacja: fermentacja w stalowej kadzi w kontrolowanej temperaturze. Dojrzewanie: 3 miesiące w beczce dębowej.

Albariño Compostelae

Albariño

Biała odmiana iberyjska uważana za szczep autochtoniczny w hiszpańskiej Galicji, ale występująca obficie w sąsiedniej Portugalii. Jagody tego szczepu są niewielkie, okrągłe, o barwie ciemnego złota i soczystym miąższu. Grube skórki pozwalają im znosić niezwykle wilgotny, galisyjski klimat, który przy innej budowie owoców mógłby spowodować ich gnicie. Powstające z nich wina osiągają wysoką zawartość alkoholu, dobrą kwasowość oraz sporo ekstraktu. Nadaje się do produkcji zarówno win lżejszych, jak i bardzo skoncentrowanych. Dobrze znosi fermentację i dojrzewanie w beczkach.

Albariño w pewnym sensie jest wypadkową rieslinga i viogniera. Rieslinga pod względem mineralności, a viogniera poprzez charakterystyczne cechy aromatyczne. Część ekspertów wyraża nawet przekonanie, że albariño to nic innego jak riesling właśnie, który zawitał do Galicji za pośrednictwem średniowiecznych mnichów pielgrzymujących do Santiago de Compostela. Wskazuje na to nazwa alba-riño – „biały znad Renu”. Ale badania genetyczne nie zostały jeszcze ukończone. Wina z tej odmiany są z reguły świeże i aksamitne.

Albariño CompostelaeFolwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza do odwiedzin i smakowania win – można je zamawiać w Restauracji, zakupić, smakować podczas cyklicznych degustacji!