
Feudo Badala Primitivo i Feudo Badala Negroamaro – nowe włoskie wina w Folwarku Stara Winiarnia
Piwniczka Folwarku Stara Winiarnia wzbogaciła się o świetne włoskie wina 🙂 Już wkrótce zagoszczą na naszych degustacjach win (najbliższa – 20 stycznia!), a teraz przybliżymy pierwsze dwa spośród przedstawicieli Apulii: Feudo Badala Primitivo i Feudo Badala Negroamaro.
![]() |
![]() |
Feudo Badala Primitivo
Kraj: Włochy
Region: Apulia
Apelacja: Puglia IGT
Winnica: San Rocco
Wino czerwone, wytrawne
Grona: Primitivo
Temperatura podawania: 16-18 st.C
Zawartość alkoholu: 13.5%
Kwasowość: 7,50 g/l
Cukier resztkowy: 5,78 g/l
Medale: Mundus Vini Silver
Rewelacyjne Primitivo – świetny balans, nie za słodkie, żywe, intensywne i pełne czystego owocu. Eleganckie i czyste aromaty czerwonych dojrzałych owoców, złożone a jednocześnie świetnie zintegrowane wino – nie tylko dla fanów szczepu Primitivo!
Primitivo (ang. Zinfandel) to wizytówka win z Apulii. Winogrona są uprawiane w starych winnicach Murgii; po ręcznym zbiorze winogrona pozostawia się je na chwilę do zimnej maceracji w celu wydobycia miękkich garbników; wino jest następnie leżakowane po części w zbiornikach ze stali nierdzewnej oraz w drewnianych beczkach. Jest idealnym dodatkiem do czerwonych mięs i pikantnych serów.
Feudo Badala Negroamaro
Kraj: Włochy
Region: Apulia
Apelacja: Puglia IGT
Winnica: San Rocco
Wino czerwone, wytrawne, zaw. alk. – 13.5%
Grona: Negroamaro
Kwasowość: 5.20 g/l
Cukier resztkowy:7.00 g/l
Negroamaro to typowy szczep Apulii. Zbiór ręczny w starych winnicach, maceracja na zimno dla ekstrakcji słodkawych tanin. Feudo Badala Negroamaro krótko leżakuje w drewnianych beczkach. Stanowi idealny dodatek do dań mięsnych i pikantnych. Temperatura serwowania: 17°C.
Nos: ciemne owoce + kwiaty, lukrecja, maggi. Bardzo przyjemne w ustach z wiśniową kwasowością, potoczyste z lekkimi garbnikami. Polecamy!
Feudo Antico
Feudo Antico to lokalna firma winiarska z siedzibą w Tollo w prowicji Chieti w Abruzji na terenie jednej z najmniejszych włoskich apelacji Tullum DOP. Tradycje uprawy winorośli i produkcji wina na tym obszarze sięgają czasów rzymskich, na co wskazują odkrycia archeologiczne w postaci starożytnych siedlisk i amfor do wina i oliwy. Ambicją firmy jest przywrócenie winiarskiej pozycji Abruzji. Połączenie historii i tradycji z nowoczesnym podejściem do produkcji stało się gwarancją wysokiej jakości oferowanych przez Feudo Antico win. Obecnie winnice obejmują 15 ha gruntów, na których uprawiane są przeważnie rodzime szczepy, szczególnie Pecorino i Passerina. Roczna produkcja to 80000 butelek.
A zaczęło się w 2004 roku i na początku miał to być eksperymentalny projekt ożywienia rodzimych upraw, począwszy od klasyków Abruzji Montepulciano, Pecorino i Passerina, wchodzących w skład jednej z najmniejszych apelacji we Włoszech, Tullum DOCG, w gminie Tollo w prowincja Chieti. Archeologia stanowiła niezwykłą wartość dodaną projektu, dzięki znaleziskom dokonanym podczas ponownego sadzenia winnic Pecorino, które odsłoniły pozostałości rzymskiej budowli ze starożytną cysterną i amforami do przechowywania wina. W tym momencie zrozumiano, że Feudo Antico może stać się nie tylko ważnym punktem odniesienia dla wysokiej jakości uprawy winorośli w Abruzji, ale także idealnym miejscem do rozwoju projektu turystyki winiarskiej.
„San Rocco” to nowa firma, która od stycznia 2010 roku oferuje wina z najważniejszych regionów Włoch, a także Chile i Australii. Wina włoskie są produkowane w najlepszych regionach i obszarach winiarskich Toskanii, Abruzji, Sycylii i Apulii.
Wina produkowane są pod nadzorem Giorgio Flessatiego (winiarza), który śledzi wszystkie etapy, od zbiorów, przez winiarstwo, dojrzewanie i butelkowanie. To gwarancja produktu o dobrym stosunku jakości do ceny.
Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza! Najbliższe spotkania z winem i whisky: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy