Floryda – Wino nie tylko z winogron
Pod koniec października klubowicze Klubu Wina lubimywino.pl Folwark Stara Winiarnia mieli okazję zwiedzać południową część Florydy, stanu na południowym-wschodzie Stanów Zjednoczonych. Półwysep ten słynie głównie z plantacji cytrusów, kukurydzy i trzciny cukrowej. Uprawa winorośli i produkcja wina są bardzo ograniczone głównie ze względu na tropikalny klimat.
Winorośl na Florydzie zaczęli po raz pierwszy uprawiać hiszpańscy misjonarze w XVI wieku do produkcji wina do sakramentów chrześcijańskich. Niestety klimat i liczne choroby winorośli nie pozwoliły na rozwój produkcji wina na większą skalę. W XX wieku wprowadzono wprawdzie nowe odmiany winogron, które były specjalnie dostosowane do klimatu Florydy, lecz i ta próba nie przyniosła oczekiwanych rezultatów. Obecnie na Florydzie, zwłaszcza w jej południowej części, produkuje się przede wszystkim „wina” wykonywane w całości z owoców tropikalnych. Istnieje wiele odmian, a wśród najczęściej spotykanych warto wymienić wino produkowane z mango, limonek, pomarańczy, grejpfrutów, jagód i truskawek.
Klubowicze mieli okazję odwiedzić jedną z takich tropikalnych „winnic”, która jest położona w pobliżu Parku Narodowego Everglades, godzinę drogi od Miami. Produkowane tam wina z mango, liczi, gujawy i passiflory to zupełnie nowe i ciekawe doświadczenie dla kubków smakowych.