Muzeum sake w Kobe
Hakutsuru Sake Brewing, firma powstała w 1743 roku, jest jednym z głównych producentów sake, kontrolującym 10% japońskiego rynku tego alkoholu. Zadbany, drewniany budynek w dawnej hali produkcyjnej, znajdujący się przed obecnym zakładem, mieści muzeum sake – narodowego trunku Japonii.
Członkowie folwarcznego Klubu Wina przenieśli się w czasie; kiedyś produkcja sake odbywała się ręcznie, wymagała ogromnego doświadczenia i zajmowała mnóstwo… czasu. Krótkie filmy w języku angielskim przybliżają kolejne etapy produkcji; polerowania, gotowania, tłoczenia i fermentacji ryżu. Ooke, wielkie drewniane kadzie służyły do ugniatania stopami masy ryżowej, gotowanie ryżu odbywało się zwykle w kadziach kamiennych lub żeliwnych. Co ciekawe, tradycyjnie sake wyrabiana była wyłącznie w miesiącach zimowych, obecnie produkcja „maszynowa” trwa oczywiście przez cały rok; wytwarza się kilkanaście odmian samej sake plus sake musujące i sake z dodatkiem soków. Sake niepasteryzowanej, tradycyjnej, smakowej, likierów ryżowych i wina śliwkowego można spróbować podczas darmowej degustacji (sam wstęp do muzeum również jest darmowy), pod ręką znajduje się duży firmowy sklep 🙂
Ten końcowy etap zwiedzania sprawił, że zaszumiało nam w głowach 🙂 Co do smaku zdania były mocno podzielone; „próbki” przywiezione do kraju smakują jakoś „inaczej”. To znaczy nie smakują.