
Nowa Zelandia i wino – Klub Wina odwiedził Mission Estate Winery na Wyspie Północnej
Klub Wina Folwarku Stara Winiarnia odwiedził najstarszą (z działających do dziś) winnicę w Nowej Zelandii – Mission Estate, założoną przez francuskich misjonarzy w 1851 roku w malowniczej zatoce Hawke’s Bay.
Hawke’s Bay, położony na Wyspie Północnej, jest drugim według rozmiaru upraw regionem winiarskim w Nowej Zelandii. To region ciepły i stosunkowo suchy – ponad 2000 godzin w roku świeci tutaj słońce! Jednak dzięki morskiemu klimatowi owoce nie tracą świeżości i mogą liczyć na długi okres dojrzewania. Otaczające region góry, oprócz niesamowitych widoków, zapewniają ochronę przed wiatrem. Gleby? Istny kalejdoskop: od kamieni i żwiru, przez glinę i wapienie, aż do gleb osadowych. Ze względu na siostrzany klimat uprawiane są tutaj głównie odmiany znane z Bordeaux oraz Doliny Rodanu, a także Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Po drodze do portowego miasta Napier można zobaczyć niesamowity wodospad Huka Falls i cały czas aktywny wulkanicznie Craters of the Moon. W 1931 roku Napier zostało w dużej mierze zniszczone przez silne trzęsienie ziemi (prawie 8 stopni w skali Richtera), jednak w krótkim czasie miasto odbudowano – większość w bardzo popularnym wówczas stylu Art Deco.
Co jakiś czas mijaliśmy rzędy krzaków róż, które niczym piękne strażnicze hufce otaczały teren winnicy; zasadzone świadomie – w celu szybkiego informowania winiarzy o pojawieniu się w okolicy mączniaka. Kiedy róże chorują, rozpoczynają się opryski winorośli. Winnica ułożyła się w bajecznym otoczeniu wokół dawnego klasztoru francuskich misjonarzy. Co ciekawe, w obecnym miejscu zabudowania znajdują się od 1909 roku, kiedy to po katastrofalnej powodzi zdecydowano się przetransportować je z terenów zalewowych (podzielone na 11 części przebyły prawie 5 km rolowane na kłodach – w dwa dni!).
W głównym budynku funkcjonuje winiarnia gdzie można degustować i kupić wino oraz odwiedzić muzeum. Świetnie prosperuje serwująca bardzo smaczne dania restauracja. Stylowe, klimatyczne wnętrza i urokliwe tereny winnicy wybierane są często przez Młode Pary na miejsce uroczystości weselnych 🙂
Mission Estate Winery ma długoletnią tradycję w produkcji wysokiej jakości, wielokrotnie nagradzanych win. Od zawsze produkowano je z przeznaczeniem zarówno na cele sakralne, jak i stołowe. Aktualna oferta obejmuje wina z serii Estate, Vineyard Selection (VS), Reserve i Jewelstone oraz wyjątkowe wino, Huchet, które powstało na cześć pioniera tutejszego winiarstwa, Brata Cypriana Huchet.
Oczywiście nie mogliśmy się oprzeć chęci spróbowania 🙂 Najbardziej do gustu przypadły nam:
- czerwone Jewelstone Antoine Gimblett Gravels 2015 (93 punkty wg James Suckling Top NZ 100) oraz VS Pinot Noir 2017 – ze słodkim kwiatowym bukietem czerwonych wiśni i dzikich jagód. Na podniebieniu pozostaje posmak dojrzałych jedwabistych tanin.
- białe: VS Sauvignon Blanc 2018 w smaku z nutą skórki z limonki i kopru.
Będziemy miło wspominać te odwiedziny 🙂 Wina nowozelandzkie goszczą na naszych cyklicznych degustacjach win – zapraszamy serdecznie, będziemy chętnie dzielić się doświadczeniami! W kolejnych wpisach – kolejne winne strony Nowej Zelandii!