Nowe wina w Piwniczce Folwarku – Italia
Włochy to jeden z największych światowych producentów wina. Produkcję wina zapoczątkowali Etruskowie i Grecy, a największy rozkwit przypadł na okres Starożytnego Rzymu. Ponad milion winnic wytwarza ok. 15% światowej produkcji wina. Takie rodzaje win jak: chianti, marsala czy bardolino zyskały popularność na całym świecie. Duże zróżnicowanie klimatyczne sprzyja produkcji zarówno ciężkich win czerwonych jak i lekkich białych oraz musujących. Polecamy relacje z wypraw naszego Klubu Wina do Toskanii, Trydentu i na Sycylię.
Obecnie tutejszy rynek winiarski regulują odpowiednie klasyfikacje zależne od regionów pochodzenia win: DOCG, DOC, IGT, VdT.
VdT – wino stołowe, czyli Vino da Tavola,
IGT – wino regionalne, czyli Indicazione Geografica Tipica. Zaledwie 15 % szczepów może pochodzić z innego regionu,
DOC – kontrolowane oznaczenie pochodzenia, czyli Denominazione di Origine Controllata,
DOCG – kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia, czyli Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Takie oznaczenie świadczy o najwyższej klasie jakości wina.
Najczęściej uprawianymi we Włoszech odmianami winorośli są: sangiovese (ponad 10% upraw), catarratto bianco, trebbiano toscano, montepulciano, barbera, merlot, trebbiano romagnolo, negroamaro, moscato bianco, chardonnay, garganega, nero d’avola. Duże znaczenie w poszczególnych regionach mają m.in. aglianico, arneis, cortese, corvina veronese, dolcetto, garganega, greco bianco, nebbiolo, primitivo, verdicchio i vernaccia.
Od niedawna na półkach Piwniczki w Folwarku Stara Winiarnia zagościły:
Giuliani Tomegna Negramaro
Czerwone wino wytrawne z regionu Puglia (Apulia), gładkie i miękkie. Aromatyczne nuty czerwonych jagód z nutami korzennymi, delikatnie taniczny finisz. Dobre do makaronów, grzybów, wędlin.
Region: Puglia
Producent: Giuliani Vito Donato
Styl: czerwone, wytrawne
Odmiana: Negroamaro
Winifikacja: w stalowych kadziach, kontrolowana temperatura
Dojrzewanie: 3 miesiące w dużych beczkach
Passonovo Primitivo IGT Puglia
Czerwone wino wytrawne, gładkie, wyraziste. Aromaty jeżyn, wiśni i śliwek, nuty ziołowe, łagodne taniny. Dobre do makaronów, grillowanych mięs, burgerów i serów.
Region: Puglia
Producent: Giuliani Vito Donato
Styl: czerwone, wytrawne
Odmiana: Primitivo
Winifikacja: refermentacja z dodatkiem podsuszanych gron (ripasso)
Dojrzewanie: bez użycia beczki, 6 miesięcy w butelkach
La Rossa Barbera d’Asti Superiore
Włoskie, czerwone z winnicy Antica Casa Aresca w regionie Piemont. Szczep: Barbera.
Wiśnia, żurawina, czerwona i czarna porzeczka z domieszką pieprzu, kwaskowatość średnia+, okrągłe i taniczne.
Folwark Stara Winiarnia proponuje Państwu zapoznanie się z niepowtarzalnym aromatem i smakiem wina i whisky przy okazji organizowanych cyklicznie degustacji tematycznych. Działający prężnie Klub Wina zaprasza do zapoznania się z harmonogramem imprez na naszej stronie: folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy.