Sublime Prosecco Brut | Karta Win Restauracji Folwark Stara Winiarnia
Prosecco jest włoskim, białym lub różowym winem musującym, które swoją nazwę wzięło od włoskiego miasteczka położonego w okolicach Triestu i granicy z Chorwacją. Dzięki zastrzeżonej nazwie apelacji z nazwy Prosecco mogą korzystać tylko wina wyprodukowane na terenach Wenecji Euganejskiej (Veneto) oraz we Friuli Wenecji Julijskiej. Prosecco musi być produkowane w co najmniej 85% ze szczepu Glera, przywiezionego niegdyś do wioski Prosecco ze słoweńskiego regionu Karst. W Karcie Win Restauracji Folwark Stara Winiarnia polecamy wino Sublime Prosecco Brut.
Sublime Prosecco Brut
Producent: Tenuta San Giorgio – Veneto, Włochy
Apelacja: DOC Prosecco
Rodzaj: musujące półwytrawne
Szczep: glera
Zawartość alkoholu: 11%
Temperatura serwowania: 8–10°C
Radosne wino musujące idealnie uosabiające wyjątkowy włoski styl życia. Subtelna pienistość, kwiatowo-owocowy bukiet oraz lekkość i rześkość czynią zeń doskonałe wino praktycznie na każdą okazję.
Historia Tenuta San Giorgio zaczyna się w 1971 roku, kiedy Sergio Tombacco zakupił szereg żyznych winnic w dolinie rzeki Piave. W ciągu 50 lat przez firmę przewinęły się trzy pokolenia. Sergio został zastąpiony przez swoich synów: Giorgio, Valerio i Marco, którzy dokonali w firmie szereg zmian. Z czasem do ekipy dołączyło kolejne pokolenie i tak ukształtowała się obecna struktura przedsiębiorstwa. Wina tutaj produkowane są dopracowane w każdym detalu – powstają w wyniku nader udanego połączenia darów znakomitego siedliska i ludzkich osiągnięć, ze szczególnym uwzględnieniem doświadczenia i poszanowania tradycji.
Czy Prosecco to szampan?
Nie, Prosecco to nie szampan. Ten ostatni produkowany jest wyłącznie we Francji – w Szampanii. Prosecco natomiast pochodzi z Włoch. Potocznie szampanem nazywamy każde wino musujące, ale warto znać różnicę. Sposób produkcji tych dwóch win musujących jest odmienny; szampan produkowany jest metodą tradycyjną (wtórna fermentacja zachodzi w butelce), a Prosecco – metodą Charmata. Tutaj druga fermentacja odbywa się w szczelnych zbiornikach zwanych autoklawami – to zamknięcie zbiornika zatrzymuje dwutlenek węgla w winie, które przy wysokim ciśnieniu wnika strukturalnie w napój. Wino na tym etapie może mieć ciśnienie nawet 5 barów, następnie schładzane jest do temperatury bliskiej zeru. Zmiana temperatury zatrzymuje fermentację, przy stabilizacji całego procesu drożdże i osady są z wina odfiltrowywane. Metoda Charmata jest znacznie prostsza i dużo tańsza od metody tradycyjnej (szampańskiej).
Frizzante i Spumante
Frizzante i Spumante to włoskie określenia stopnia musowania wina. Ciśnienie w butelce wina Spumante wynosi przynajmniej 3,5 Bara, podczas gdy Frizzante nie przekracza 3 Bar. O ile Frizzante to wino prostsze, lekko musujące, rewelacyjne do spożycia bez posiłku, w stylu “nieformalnym” to Spumante jest mocniej musujące i zamykane klasycznym “szampanowym” korkiem. Istnieje też wersja Tranquillo, czyli spokojna – bez bąbelków. Spotyka się je natomiast bardzo rzadko.
Istnieją cztery rodzaje Prosecco Spumante: Extra Brut, Brut, Extra Dry i Dry. Największa różnica pomiędzy nimi skupia się wokół poziomu cukru resztkowego.
Extra Brut to wersja najbardziej wytrawnego rodzaju Prosecco; zawartość cukru resztkowego w tym rodzaju wynosi 0-6g/l, dlatego główne jego cechy aromatyczne będą się skupiały wokół wytrawnych nut cytrusowych i niedojrzałych owoców. Profil aromatyczny Prosecco Brut skupia się wokół intensywnie cytrusowych i warzywnych nut, gdzie pojawia się także aromat skórki chlebowej. Cukier resztkowy w winie Extra Dry wynosi 12-17 g/l. Jest to wersja tradycyjna Prosecco, która łączy smak i aromaty powszechnie kojarzone z winem musującym. Posiada świeży, owocowy aromat, gdzie pojawiają się nuty jabłka i gruszki z cytrusową końcówką. Prosecco Dry zawiera poziom cukru resztkowego pomiędzy 17 – 32 g/l, dlatego wyczuwalna jest delikatna słodycz i świeże, aromatyczne nuty kwiatów. Prosecco Millesimato to swego rodzaju odpowiednik rocznikowego szampana. Na klasycznym Prosecco nie znajdziemy rocznika – inaczej jest z Prosecco Millesimato. Wykonuje się je z najlepszych winogron danego rocznika i umieszcza się rok zbiorów na butelce.
Restauracja Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza! Polecamy duży wybór win oraz whisky; organizujemy cykliczne degustacje oraz imprezy okolicznościowe 🙂