Viña del Oja Tinto, Rioja, Hiszpania
Kontynuujemy prezentację nowych trunków, które zagościły w Piwniczce Folwarku Stara Winiarnia. Po Ameryce Północnej i Południowej, Francji i Italii przyszła kolej na Półwysep Iberyjski: Hiszpanię i Portugalię. Właśnie z Hiszpanii pochodzi wino Viña del Oja, wyprodukowane w przez Bodega Señorío de Arana w regionie Rioja Alavesa, należącym do baskijskiej prowincji Álava. Przeważa tutaj klimat atlantycki a podłoża są gliniasto-wapienne.
Viña del Oja Tinto
Kraj: Hiszpania Region / Apelacja: Rioja (Alavesa) Producent: Bodega Señorío de Arana
Styl: czerwone, wytrawne Odmiana: Tempranillo,
Kolor głębokiej wiśni z fioletowym brzegiem. Nos, silne nuty tempranillo, zwłaszcza czerwone owoce. W ustach pełne i okrągłe ze świeżym, owocowym finiszem.
Winiarnia Señorio de Arana została założona pod koniec lat 70. przez rodzinę De Santiago, co było kontynuacją długiej rodzinnej tradycji w uprawie winorośli. Pierwsze wina pojawiły się na rynku w roku 1981, dominują tutaj odmiany Tempranillo, Graciano, Mazuelo, Viura. Piszą o sobie: „Zawsze dążymy do osiągnięcia doskonałości w naszej produkcji, łącząc tradycję, poświęcenie, troskę i jakość z najnowocześniejszymi osiągnięciami technologicznymi oraz stosując wyczerpującą kontrolę procesu wegetatywnego na areale ponad 100 hektarów winnic.”
La RIOJA
Region La Rioja to od wieków niekwestionowane serce winiarstwa w Hiszpanii. Status „denominación de origen” przyznano tej apelacji jako pierwszemu regionowi winiarskiemu na terytorium Hiszpanii. Było to w 1926 roku. Najbardziej prestiżowym statusem „denominación de origen calificada” region Rioja mógł również pochwalić się jako pierwszy (w 1991). Zanim do tego doszło, cały proces prawnego ukonstytuowania tej apelacji poprzedziła kontynuowana przez wiele stuleci tradycja winiarska miejscowej ludności. Sięga ona ponoć czasów na długo przed wcieleniem tych terenów do Imperium Rzymskiego (IX wiek p.n.e.). Jako region winiarski, Rioja została uznana przez panujących tam królów katolickich już we wczesnym średniowieczu.
DOCa Rioja zaliczana jest obecnie do 5 najważniejszych regionów winiarskich świata. Zajmuje ona większą część całej wspólnoty autonomicznej La Rioja oraz nieznaczny skrawek Kraju Basków i Nawarry. Ze względu na zdecydowanie odmienne warunki klimatyczne i geologiczne na jej całym terenie dzieli się ją na trzy podstrefy: Rioja Alta, Rioja Baja i Rioja Alavesa.
Rioja Alta usytuowana jest na górzystym i wilgotnym zachodzie wspólnoty autonomicznej La Rioja. Dominują tutaj podłoża gliniasto-wapienne oraz gliniasto-żelazawe. Na winorośl mają wpływ trzy różne typy klimatu: śródziemnomorski, kontynentalny i atlantycki.
Rioja Baja znajdująca się w jej wschodniej części posiada zdecydowanie bardziej płaskie ukształtowanie terenu. Latem jest tutaj bardziej sucho i gorąco w związku ze przeważającym wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Charakteryzują ją gleby gliniasto-żelazawe z większą zawartością czerwonego iłu oraz wapienia.
Rioja Alavesa należąca do baskijskiej prowincji Álava wysunięta jest najbardziej na północ i zaczyna tam przeważać klimat atlantycki. Winnice stanowiące w większości małe lub średnie parcele należące do mniejszych producentów posiadają przewagę podłoży gliniasto-wapiennych.
W DOC Rioja przeważa produkcja win czerwonych i w mniejszym stopniu różowych (ponad 90% łącznie), wytwarzanych przede wszystkim z fermentacji gron najsłynniejszego hiszpańskiego szczepu – tempranillo. Odmianę tą uznaje się za endemiczną dla tego regionu. Produkowane z niej wina charakteryzuje subtelność i elegancja smaku, znaczne ciało, dobra równowaga kwasowości i alkoholu, owocowość (wina młode) i aksamitność garbników (wina dojrzewające w beczkach).
Wina z regionu La Rioja ze względu na okres dojrzewania w dębowych beczkach możemy podzielić na:
Joven (zielona kontretykieta) – wina butelkowane w pierwszym lub drugim roku od daty zbiorów (liczone od 1 października) bez poddawania procesom starzenia w beczkach, charakteryzują się świeżością i intensywnością owocowego bukietu, soczystym czarnym lub czerwonym owocem oraz lekką budową.
Crianza (czerwona kontretykieta) – wina leżakujące co najmniej 2 pełne lata (liczone od 1 października w roku zbiorów winogron do ich produkcji tzw. „cosecha”), starzone w dębowych beczkach przez minimum 12 miesięcy (wina czerwone) lub 6 miesięcy (wina białe).
Reserva (fioletowa kontretykieta) – wina leżakujące co najmniej 3 pełne lata (wina czerwone) lub 2 pełne lata (wina białe), starzone w dębowych beczkach przez minimum 12 miesięcy (wina czerwone) lub 6 miesięcy (wina białe) i resztę czasu w butelkach.
Gran Reserva (granatowa kontretykieta) – wina wyłącznie z najlepszych roczników zbiorów, leżakujące co najmniej 5 pełnych lat (wina czerwone) lub 4 pełne lata (wina białe), starzone w dębowych beczkach przez minimum 24 miesiące (wina czerwone) lub 6 miesięcy (wina białe) i resztę czasu w butelkach.
Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza! Wina można kupić w naszej Piwniczce, można je również degustować w trakcie cyklicznych spotkań z winem 🙂