Winnica AMISFIELD – Pinot Noir króluje w Central Otago | Nowa Zelandia i wino

Czy w Central Otago produkuje się najlepsze pinot noir w Nowej Zelandii? Według wielu – tak! Podróżnikom Klubu Wina w kolejnej winnicy regionu, Amisfield, Pinot Noir smakował również najlepiej spośród wszystkich degustowanych win 🙂

Położona 25 minut jazdy samochodem od centrum Queenstown, usytuowana na tle majestatycznego pasma górskiego tuż obok jeziora Heyes, Amisfield jest jedną z największych „solowych” winnic Central Otago. Założona w 1988 roku przez Johna Darby’ego (który zastał tutaj zabudowania po owczarni), winnica specjalizuje się – a jakże – w Pinot Noir i aromatycznych białych winach. Dzięki bliskości Queenstown i renomie, jaką jest darzona w związku ze znakomitą restauracją i winiarnią, zjeżdża się tutaj zazwyczaj „śmietanka” towarzyska stolicy regionu.

Winnica AMISFIELD Winnica AMISFIELD

Kamienny budynek z miedzianym dachem oraz dwupiętrowy zakład produkcyjny zaprojektowany przez znanego architekta z Christchurch, Charliego Notta, znakomicie komponują się z otoczeniem. Wewnątrz nowozelandzka gościnność, miejsce na ognisko i jadalnia na świeżym powietrzu, plus nienaganna obsługa. Zapierające dech w piersiach piękno widoków na jezioro Hayes i tylną część pasma górskiego Remarkables dopełnia obraz całości, jako miejsca ekskluzywnego.

Może się tu pomieścić nawet 120 osób (na dziedzińcu) i 70 gości w dwóch głównych jadalniach. Organizują wesela 🙂 Menu nazwano tutaj  ‘Trust the Chef’ – Zaufaj Szefowi 🙂 WARTO!

Winnica AMISFIELD jest biodynamiczna, są w trakcie pozyskiwania certyfikatu ekologicznego BioGro. Generalnie raj dla smakoszy i „winofilów”.

Winnica AMISFIELD Winnica AMISFIELD

WINNICE NOWA ZELANDIA