Winnica AMISFIELD – Pinot Noir króluje w Central Otago | Nowa Zelandia i wino
Czy w Central Otago produkuje się najlepsze pinot noir w Nowej Zelandii? Według wielu – tak! Podróżnikom Klubu Wina w kolejnej winnicy regionu, Amisfield, Pinot Noir smakował również najlepiej spośród wszystkich degustowanych win
Położona 25 minut jazdy samochodem od centrum Queenstown, usytuowana na tle majestatycznego pasma górskiego tuż obok jeziora Heyes, Amisfield jest jedną z największych „solowych” winnic Central Otago. Założona w 1988 roku przez Johna Darby’ego (który zastał tutaj zabudowania po owczarni), winnica specjalizuje się – a jakże – w Pinot Noir i aromatycznych białych winach. Dzięki bliskości Queenstown i renomie, jaką jest darzona w związku ze znakomitą restauracją i winiarnią, zjeżdża się tutaj zazwyczaj „śmietanka” towarzyska stolicy regionu.
Kamienny budynek z miedzianym dachem oraz dwupiętrowy zakład produkcyjny zaprojektowany przez znanego architekta z Christchurch, Charliego Notta, znakomicie komponują się z otoczeniem. Wewnątrz nowozelandzka gościnność, miejsce na ognisko i jadalnia na świeżym powietrzu, plus nienaganna obsługa. Zapierające dech w piersiach piękno widoków na jezioro Hayes i tylną część pasma górskiego Remarkables dopełnia obraz całości, jako miejsca ekskluzywnego.
Może się tu pomieścić nawet 120 osób (na dziedzińcu) i 70 gości w dwóch głównych jadalniach. Organizują wesela Menu nazwano tutaj ‘Trust the Chef’ – Zaufaj Szefowi WARTO!
Winnica AMISFIELD jest biodynamiczna, są w trakcie pozyskiwania certyfikatu ekologicznego BioGro. Generalnie raj dla smakoszy i „winofilów”.