Winnica Rippon – Wanaka, Central Otago. Klub Wina podróżuje po Nowej Zelandii
Central Otago leży po wschodniej stronie największego pasma górskiego Nowej Zelandii, Alp Południowych – to najbardziej wysunięty na południe region winiarski na świecie i jedyny w tym kraju, który ma prawdziwie „kontynentalny” klimat.
Uprawę pierwszych winogron rozpoczął tu w XIX wieku francuski poszukiwacz złota John Desire Feraud. Złoto odnalazł i zainwestował w 1864 roku w winnicę Monte Cristo. Dzisiaj w regionie ulokowało się ponad 20 winnic… dla których wino się w złoto zamienia
Podróżnicy Klubu Wina trafili do winnicy Rippon w miejscowości Wanaka, która malowniczo ułożyła się nad jeziorem o tej samej nazwie. Wanaka jest czwartym co do wielkości w Nowej Zelandii i obejmuje obszar 192 kilometrów kwadratowych. Akwen tej wielkości z pewnością korzystnie wpływa na klimat regionu.
Winnicę założyli w latach 80’tych Rolf i Lois Mills, których zainspirował pewien szalony irlandzki dziennikarz, Alan Brady. Wszyscy oni nie słuchali sceptyków, mówiących że tutaj jest „za zimno, za wysoko i za daleko na południe” 🙂
Według rankingu podróżników to najurokliwsza winnica wśród tych, które mieli przyjemność zwiedzić. Uprawa biodynamiczna. Obsługa idealna, klimatyczne wnętrza. Organizują tutaj wesela i koncerty. Imponuje sala The Rippon Hall i leżący obok naturalny amfiteatr, z którego roztacza się widok na winnicę, jezioro Wanaka i Alpy Południowe. Jest pięknie i bajkowo.
Degustować można tutaj codziennie w godzinach 11-17, nam najbardziej zasmakowały: Riesling 2017 i Pinot Noir 2016 – winka z klasą!
Winnica Rippon i otaczająca ją przyroda zachwyciły podróżników Klubu Wina. Zapraszamy na kolejne relacje z winnych szlaków Nowej Zelandii!