Wizyta zawodoznawcza – dzień drugi
Folwark Stara Winiarnia miał zaszczyt gościć i oczarować kolejną grupę młodzieży ponadgimnazjalnej z ZSP Zakliczyn. Nasi Goście byli zachwyceni!
Cykliczne degustacje i pokazy sommelierskie mają na celu wprowadzenie zainteresowanych do zagadnień prezentowania, otwierania i degustowania win. Dobór win na degustacji pozwoli na przedstawienie zagadnień związanych z profesjonalnym winiarstwem. Przykładowy ramowy program szkolenia:
1. Podział win:
– ze względu na barwę
– ze względu na naturę
– ze względu na pochodzenie
– ze względu na potencjał starzenia
– podział win musujących
– podział win słodkich
2. Korek a nakrętka – omówienie dokładne zagadnienia z wyjaśnieniem plusów i minusów
3. Siarczyny w winie – omówienie zagadnienia pod kątem prawnym i zdrowotnym oraz kwestia produkcji
4. Pojęcie terroir – wyjaśnienie
5. Beczka jako element cyklu produkcji
6. Serwowanie wina i otwieranie butelki – w praktyce
7. Apelacja w winie – wyjaśnienie pojęcia i przykłady
8. Przygotowanie do degustacji – omówienie technik degustacyjnych “oko”, “nos”, “usta” wraz z technikami pomocniczymi
9. Degustacja właściwa wybranych win – w tym omówienie różnic smakowo-zapachowych między poszczególnymi winami
10. Czas na zadawanie pytań
Zainteresowanych prosimy o kontakt na adres marketing@folwarkstarawiniarnia.pl . Zapraszamy!